krupnik z kaszy jaglanej na wędzonce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa jest bardzo sycąca, taka idealna na późną jesień, rozgrzewa i smakuje wybornie, bardzo polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kość schabowa wędzona lub żeberka wędzone ok. 600 g lub 300 gramów wędzonego boczku
    3 ziemniaki
    2 garście mrożonej mieszanki warzywnej
    mała garść grzybków suszonych
    2 duże ząbki czosnku
    5 łyżek kaszy jaglanej
    sól, pieprz, ziele angielskie, 2 liście laurowe

Krupnik z kaszy jaglanej na wędzonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość schabową ugotować aż mięsko będzie swobodnie odchodzić, przecedzić, do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, włoszczyznę, cebulę, posiekany czosnek, namoczone wcześniej i pokrojone grzyby suszone, pieczarki, sól i przyprawy.
    Po 15 minutach gotowania wrzucić oskubane mięso i przepłukaną kaszę jaglaną, gotować do miękkości kaszy, dosmaczyć.

Porady

Do zupy można również dodać podsmażone na masełku pieczarki.

Komentarze

Podobne przepisy