krupnik z białą rzepą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prowadzę kuchnię oszczędną. Krupnik gotuję zawsze w poniedziałek, na rosole, który został mi z niedzieli. Dodaję do niego dużo jarzyn i mięso pozostałe z rosołu. Krupnik z dodatkiem białej rzepy był bardzo pyszny i pożywny.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki rosołu
    2 marchewki
    mięso z rosołu (np. kurczak, indyk)
    biała pietruszka
    pół selera
    kawałek brokuła
    biała rzepa
    2 ziemniaki
    1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
    koperek
    pieprz
    kostka rosołowa
    sól
    1 łyżka śmietany
    ziele angielskie
    liść laurowy

Krupnik z białą rzepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rosołu dolać tyle wody, ile chcemy mieć zupy. Wrzucić kostkę rosołową, ziele i liść laurowy. Gotować na małym ogniu. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do rosołu, wsypać kaszę i mięso obrane z kości. Brokuła pokroić na małe kawałki, rzepą w kostki. Dorzucić do rosołu.
  • 2. Kiedy warzywa będą miękkie doprawić, dodać śmietanę i koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy