Kruche ciasteczka z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne do moczenia w kawie lub alkoholach. Długo można je przechować.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 250 g mąki typ 00
    - 120 g migdałów całych lub orzechów
    - 180 g cukru
    - 2 jajka
    - 100 g roztopionego masła
    - skórka z otartej skórki z pomarańczy
    - 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - sól

Kruche ciasteczka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upiec trzy wałki, a następnie kroić pod skosem. 1. Migdały w całości podprażyć na patelni bądź w piekarniku na blaszce do pieczenia. Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie, dodać wanilię i skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać 2 jajka i stopniowo rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto, aby było jednolite, na koniec wymieszać z migdałami. Schować do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu uformować 3 lub 4 wałki i piec w 200 stopniach przez około 20 minut, do zrumienienia. Wałki kroić w poprzek na małe ciastka i ułożyć na blaszce i włożyć na 5 minut, odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Gotowe zostawić do ostygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy