Królik w zalewie pomidorowej

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dostałam przepis od wujka ktory ma króliczarnie i robi bardzo smaczne rzeczy w królików :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 80 g tłuszcz,
    2 szt cebula drobno pokrojona w piórka,
    1 szkl przecier pomidorowy,
    comber(lub przednie skoki) i udka(tylne skoki) królika,
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz

Królik w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Comber(lub przednie skoki) i udka(tylne skoki) królika podzielić na mniejsze porcje oraz odciąć wystające, grube kości udek. Mięso oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i zostawić na 1 godzinę w lodówce, a następnie obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec obrumienienia dodać cebulę, podsmażyć i zalać mięso kilkoma łyżkami wody, poddusić (ok.30 min), a następnie wlać przecier pomidorowy i razem kilka minut gotować. Mięso włożyć do słoików i zalać tym sosem pomidorowym , tak aby pokrywał mięso. Pasteryzować godzinę.

Porady

Im dłużej sie trzyma mięso w przyprawach w lodówce, tym lepsze. Ja trzymam przeważnie dzień zeby nabrało aromatów i odlewam wode jak mięso puści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy