Dorsz w zalewie pomidorowej

4.48 (199 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna ryba , która zasmakuje wszystkim domownikom .

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy z dorsza

    przyprawa do ryb

    1 jajko

    mąka do panierowania

    olej do smażenia



    zalewa:

    2 cebule

    1 łyżka masła

    1 szklanka wody

    3 ziarna pieprzu

    1,5 łyżki cukru

    1 liść laurowy

    3 ziarna ziela angielskiego

    1/4 łyżeczki soli

    1/2 szklanki ketchupu

    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwice z dorsza umyć , pokroić na mniejsze kawałki .

    Oprószyć przyprawą do ryb .

    Na patelni rozgrzać olej .

    Każdy z kawałków ryby opanierować w mące , roztrzepanym jajku , ponownie w mące .

    Dorsza usmażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano .

    Usmażoną rybę trzymać w cieple .

    Cebulę pozbawić łupin i pokroić w piórka .

    Na patelni roztopić masło , zeszklić na nim cebulę .

    Wlać wodę , dodać pozostałe składniki zalewy .

    Całość dusić pod przykryciem ok. 10 minut , co jakiś czas mieszając .

    Gorącą zalewą zalać rybę .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować