Królik w śmietanie z grzybkami na maśle

0 (0 ocen)

  • 60 min

Królik z dużą ilością kurkumy, grzybkami, i puszystymi ziemniaczkami...w sam raz na niedzielny obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 8 małych udek z królika
    2 łyżki kurkumy
    2 małe kosteczki maggi
    4 marchewki
    sól
    kolorowy pieprz
    śmietanka 30% mały kubeczek
    5 ząbków czosnku
    1 cebula
    6 kozaków lub prawdziwków
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    6 ziemniaków
    3 szczypty gałki muszkatołowej
    3 szczypty pieprzu
    3 łyżki mleka
    2 łyżki oleju
    mąka kukurydziana- 1 łyżeczka

Królik w śmietanie z grzybkami na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • królik w smietanie 1. na dużej i głębokiej patelni podsmażamy 30 sekund czosnek na oleju, następnie dodajemy udka i obsmażamy je z obu stron. Podlewamy szklanką wody i dusimy. Dodajemy posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, maggi , kurkumę i solimy.Dusimy wszystko około 50 minut.

  • królik w śmietanie z grzybkami 2. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle umyte i pokrojone grzybki . Solimy do smaku.

    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie.

    Gdy królik już będzie miękki dodajemy śmietankę zmieszaną z mączą kukurydzianą. Dusimy tak jeszcze 10 minut. Posypujemy na koniec natką pietruszki.
    Ziemniaczki tłuczemy wraz z gałką, pieprzem i mlekiem.

    Na ziemniaczki kładziemy podsmażone na maśle grzybki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy