Królik w śmietanie z grzybkami na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na dużej i głębokiej patelni podsmażamy 30 sekund czosnek na oleju, następnie dodajemy udka i obsmażamy je z obu stron. Podlewamy szklanką wody i dusimy. Dodajemy posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, maggi , kurkumę i solimy.Dusimy wszystko około 50 minut.
2.W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy na maśle umyte i pokrojone grzybki . Solimy do smaku.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie.
Gdy królik już będzie miękki dodajemy śmietankę zmieszaną z mączą kukurydzianą. Dusimy tak jeszcze 10 minut. Posypujemy na koniec natką pietruszki.
Ziemniaczki tłuczemy wraz z gałką, pieprzem i mlekiem.
Na ziemniaczki kładziemy podsmażone na maśle grzybki.
Komentarze