Królik w śmietanie z warzywami

4.47 (155 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam tą potrawę ponieważ ma ona charakterystyczny smak. Przepis dostałam od pewnego szefa kuchni z jednej z łódzkich restauracji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1/2 królika
    - pęczek włoszczyzny
    - 1 cebula
    - 2 ziela angielskie
    - 1 liść laurowy
    - 2 łyżki mąki
    - olej do smażenia
    - szklanka bulionu z warzyw
    - 1/2 szklanki śmietany
    - sól, pieprz
    - 1/2 łyżeczki rozmarynu
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.47 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w śmietanie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy, suszymy i dzielimy na porcje. Każdą z porcji nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie należy je zarumienić na oleju i przełożyć do rondla. Dodajemy obraną, pokrojoną w paski włoszczyznę, podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, Dusimy na małym ogniu do miękkości około 50 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dusimy aż będzie miękkie. Na koniec dekorujemy natką pietruszki.

Porady

Natkę pietruszki można również posiekać i posypać całą potrawę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować