Królik w śmietanie

4.5 (180 ocen)

Jeden z najlepszych przepisów na przygotowanie królika.

Składniki:

  • 1 tuszka z królika około 1,5 kg
    1/2 kostki masła
    10 suszonych pomidorów
    300 ml śmietany 30%
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • królik w śmietanie 1. Królika poporcjować i osuszyć, następnie skropić sokiem z połowy cytryny i posypać grubo mielonym czarnym pieprzem, odstawić na kilka minut.
  • królik w śmietanie 2. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim obtoczone w mące kawałki mięsa
  • królik w śmietanie 3. obsmażone mięso przełożyć do garnka szybkowaru, a na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do mięsa. 1/2 szklanki wody wlać na patelnię na której smażyliśmy mięso i zagotować powstały sos dolać do mięsa, następnie do garnka dodać suszone pomidory, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki tymianku oraz 1 listek laurowy na koniec dolać śmietanę
  • królik w śmietanie 4. przykryć pokrywą szybkowarową. Garnek postawić na gazie i gotować około 15 minut od momentu wyskoczenia zaworu po tym czasie spuścić z garnka parę i podawać mięso z królika posypane zieloną pietruszką, osobno podać powstały sos śmietanowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować