Królik w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki z królika obmyć i wysuszyć.
2.Osuszone nóżki natrzeć solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) oraz przyprawami i odstawić (najlepiej na noc) do lodówki [ilość przypraw według własnego uznania]
3.Następnie zamarynowane nóżki obsmażyć z obu stron i ułożyć w wysokim naczyniu żaroodpornym
4.Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć. Obsypać nóżki
5.Całość zalać winem. Wrzucić pozostały czosnek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni przez 1,5 godziny. Jeśli w trakcie pieczenia wino zbyt bardzo wyparuje podlać dowolnym bulionem.
Po upieczeniu sos wychodzi bardzo płynny, więc jeśli lubimy gęste to zagęścić dowolnym sposobem
6.Podawać z ziemniakami i burakami (lub ulubionymi surówkami)
Porady
Najlepiej nie zalewać całych nóżek. Wtedy górna warstwa będzie chrupiąca a dolna (w winie) mięciutka
Komentarze