Kremowa zupa musztardowa z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjna zupa.Dopełnieniem smaku zupy jest grzanka z serkiem topionym.Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
    4 średnie ziemniaki
    1 por tylko biała część
    2 średnie cebule
    1/2 selera
    3l. bulionu drobiowego
    100ml. oleju rzepakowego
    3 żółtka
    100ml. śmietany 18%
    3 łyżki musztardy rosyjskiej
    3 łyżki musztardy francuskiej
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    3 łyżki musztardy dijon
    100ml. śmietany 18%
    3 żółtka
    100g. sera topionego
    pęczek zielonej pietruszki
    1 bagietka
    50g masła
    5 jajek
    sól,pieprz ziołowy do smaku

Kremowa zupa musztardowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy płuczemy,kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy olej podsmażamy cebulę na rumiano,dodajemy por mieszamy,wrzucamy resztę warzyw.Zalewamy bulionem,gotujemy aż warzywa zmiękną.Zupę miksujemy blenderem na kładki krem.Zmniejszamy płomień.Żółtka mieszamy ze śmietaną i musztardami,wlewamy cienkim strumieniem,mieszając trzepaczką,doprawiamy do smaku.Bagietkę kroimy w kromki smarujemy masłem i serkiem topionym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C zapiekamy.Jajka gotujemy na twardo,obieramy.Zupę rozlewamy do miseczek,posypujemy posiekaną natką,podajemy z jajkiem i grzankami.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy