Krem z zielonych szparagów

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

To obowiązkowa pozycja w sezonie szparagowym.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
    4 młode ziemniaki
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    ok.1-1,5 l bulionu drobiowego
    2 łyżki oliwy
    koperek
    sól himalajska
    świeżo zmielony pieprz

Krem z zielonych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
    Ziemniaki oczyścić i pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć jeszcze przez kilka minut.
    Wlać bulion drobiowy. Gotować 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, pokroić na 2 cm kawałki i wrzucić do bulionu. Zostawić kilka "główek szparagów" do dekoracji. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
    Zupę zmiksować blenderem. Podawać z główkami szparagów, posypać świeżym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy