Krem z selera na grzybach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna zupa na niedzielny obiad. Połączenie grzybów z selerem idealnie się komponuje.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby suszone 10 szt.,
    Seler duży 1 szt.
    Bulion warzywny 2 szklanki(może być z kostki)
    Gęsta śmietana ½ szklanki
    Żółtko jaja 1 szt.
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Pieprz do smaku
    Cytryna

Krem z selera na grzybach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Grzyby dobrze opłukać, zalać wodą i odstawić na noc. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w paseczki(wywar odłożyć). Seler obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować około 30 minut. Ugotowanego selera zmiksować, połączyć z wywarem grzybowym, doprawić do smaku, zagotować, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z żółtkiem( nie gotować) Wsypać grzyby i podawać z pieczywem lub groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy