Krem z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zupa prosta, lekka i mocno pomidorowa. Zrobiłam ją z dwóch gatunków pomidorów. Dzięki temu cieszy oko kolorami i smakami.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów czerwonych
    1 kg pomidorów żółtych
    1 główka czosnku
    1 cebula duża
    1 garść liści bazyli
    sól, pieprz
    czubryca czerwona
    1 kawałek sera feta
    1/2 szklanki śmietany 18 % gęstej
    1 szklanka bulionu warzywnego
    olej

Krem z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidory upieczone 1.
    Pomidory myję, kroję na pół, układam osobno pomidorki żółte i czerwone w naczyniach do zapiekania. Dodaję ząbki czosnku w łupinie, plastry cebuli pokrojonej i obranej. Skrapiam olejem i wstawiam do piekarnika na 35 minut temp 200 stopni.
  • pomidory przed blendowaniem 2. Po wyjęciu z piekarnika obieram pomidory ze skóry i przekładam do garnków każde osobno. Dodaję do nich obrany czosnek z łupiny, kawałki cebuli, bulion. Do pomidorów czerwonych dodaję bazylię.
  • krem czerwony 3. Miksuję blenderem , doprawiam solą, pieprzem, cubrycą.
  • zupa zmiksowana 4. Wstawiam na gaz podgrzewam i dodaję śmietanę. Nie zagotowuję już zupy.Podaję z kawałkami sera feta.

Komentarze

Podobne przepisy