Krem dyniowy z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie obieramy,usuwamy miąższ z pestkami i kroimy w kostkę.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło ghee.Wrzucamy poszatkowaną cebulę i mieszając smażymy aż się zeszkli.Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko oraz dynię.Mieszamy,dodajemy curry,i ostrą paprykę.Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając około 3-5 minut.Całość zalewamy bulionem.Gotujemy pod przykryciem,aż dynia będzie miękka.
2.W tym czasie w osobnym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie tortellini.Ja użyłam tortellini z mięsem.Zupę miksujemy na gładki krem.Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Rozlewamy do miseczek,do każdej wkładamy porcję tortellini i ozdabiamy liskami szałwii.Ja nie miałam szałwii,więc podałam z natką pietruszki.
Komentarze