Krem dyniowy z tortellini

0 (0 ocen)

  • 40 min

Miło jest zjeść tak kolorowy obiad,kiedy za oknem mróz i śnieg...

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg dyni
    1 duże jabłko
    1 duża cebula
    3 łyżki ghee
    2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 litr bulionu warzywnego
    1 opakowanie tortellini
    świeża szałwia
    pieprz
    sól

Krem dyniowy z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obieramy,usuwamy miąższ z pestkami i kroimy w kostkę.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło ghee.Wrzucamy poszatkowaną cebulę i mieszając smażymy aż się zeszkli.Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko oraz dynię.Mieszamy,dodajemy curry,i ostrą paprykę.Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając około 3-5 minut.Całość zalewamy bulionem.Gotujemy pod przykryciem,aż dynia będzie miękka.
  • 2. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie tortellini.Ja użyłam tortellini z mięsem.Zupę miksujemy na gładki krem.Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Rozlewamy do miseczek,do każdej wkładamy porcję tortellini i ozdabiamy liskami szałwii.Ja nie miałam szałwii,więc podałam z natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy