Ostry krem dyniowy z tortellini

0 (0 ocen)

Szybka i smaczna zupa z dyni z dodatkiem gotowych pierożków

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni – po wypestkowaniu i obraniu
    1 duże jabłko
    1 duża cebula
    3 łyżki masła
    2 łyżeczki curry
    pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
    opcjonalnie sól i pieprz
    5 szklanek gorącego bulionu warzywnego - może byż z kostki
    opakowanie pierożków tortellini z mięsem
    świeże listki szałwii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Torty

Ostry krem dyniowy z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ostry krem dyniowy z tortellini 1. Dynię opłukałam, przekroiłam na pół, usunęłam gąbczastą część z pestkami, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość duże kawałki.
  • Ostry krem dyniowy z tortellini 2. Jabłko umyłam, obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i posiekałam w kosteczkę. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i na wolnym ogniu smażyłam ją do zeszklenia. Dodałam jabłko, miąższ dyni, paprykę w proszku i curry.
  • Ostry krem dyniowy z tortellini 3. Wymieszałam, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu 5 minut. Zalałam gorącym bulionem warzywnym, doprowadziłam do wrzenia, przykryłam i na wolnym ogniu gotowałam do całkowitej miękkości dyni (około pół godziny).
  • 4. W międzyczasie przygotowałam pierożki według przepisu na opakowaniu. Zupę zmiksowałam na gładko, doprawiłam do smaku. Podałam z tortellini, przybraną listkami szałwii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Tortellini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować