Kotlety z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy kalafiora podzielonego na różyczki w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru na półtwardo . Odcedzamy na durszlaku i odparowujemy do zupełnego wystudzenie ( im bardziej odparowany tym lepiej ) .
2.W między czasie smażymy na złoty kolor cebulkę pokrojoną w kostkę , pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich .
3.Rozgniatamy kalafiora , dodajemy cebulkę z czosnkiem , koperek , natkę pietruszki , jajko , sól , pieprz i bułkę tartą ( w takiej ilości aby dało się uformować zgrabne kotleciki ).
4.Panierujemy w bułce tartej . Kotleciki smażymy na oleju i podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz dowolną surówką z nowalijek .
Porady
Kalafiora należy bardzo dobrze odsączyć i odparować !!!
Komentarze