Kotlety z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 60 min

Obiad bez mięsa z nowalijek .

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    cukier
    zioła prowansalskie
    koperek
    natka pietruszki
    olej

Kotlety z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odparowany kalafior. 1. Gotujemy kalafiora podzielonego na różyczki w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru na półtwardo . Odcedzamy na durszlaku i odparowujemy do zupełnego wystudzenie ( im bardziej odparowany tym lepiej ) .
  • Smażona cebulka z czosnkiem . 2. W między czasie smażymy na złoty kolor cebulkę pokrojoną w kostkę , pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę ziół prowansalskich .
  • Wyrabiamy masę. 3. Rozgniatamy kalafiora , dodajemy cebulkę z czosnkiem , koperek , natkę pietruszki , jajko , sól , pieprz i bułkę tartą ( w takiej ilości aby dało się uformować zgrabne kotleciki ).
  • Kotleciki smażymy na oleju  . 4. Panierujemy w bułce tartej . Kotleciki smażymy na oleju i podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz dowolną surówką z nowalijek .

Porady

Kalafiora należy bardzo dobrze odsączyć i odparować !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy