Kotlety ryżowe z tartym serem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kotlety te powstały zupełnie przez przypadek, gdyż zabrakło ziemniaków na kluski. Zwykły ryż czy kasza też już się objadły, więc powstały takie oto kotlety ryżowe z mixem żółtych serów i koperkiem. U mnie akurat były dodatkiem do szaszłyków drobiowych z grilla i surówka z czerwonej kapusty z sosem vinegret, ale spokojnie mogą być oddzielnym daniem, bo są syte. W sumie to nie żałuję tych ziemniaków, bo kotlety wymiotły :-) Poniżej przepis na 8-10 sztuk pysznych kotlecików:

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 torebki ryżu (u mnie Parboiled)
    2 jajka
    100 g tartego żółtego sera (mogą być różne, ja dałam goudę, oscypka i rubin)
    2-3 łyżki bułki tartej
    pół pęczka koperku (posiekać)
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

Kotlety ryżowe z tartym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety ryżowe z tartym serem 1. Ryż ugotować, wyjąć z torebek, wsypać do miski i wystudzić. Następnie dodać do niego pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i wilgotnymi rękami formować kotlety. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i usmażyć po kilka minut z każdej strony.

    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy