Kotlety rybne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Kotleciki rybne to miła odmiana dla tradycyjnie podanej, usmażonej lub upieczonej ryby. Wybrałam mintaja, ale można zrobić je z każdej wyfiletowanej ryby.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g mrożonych filetów z mintaja
    1 małe jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 pęczek koperku
    2 łyżki skórki otartej z cytryny
    sól, pieprz
    olej

    + mąka i bułka tarta do panierki

Kotlety rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety drobno siekamy lub miksujemy. Cytrynę wyparzamy we wrzątku, ścieramy na najmniejszych oczkach tarki.
  • 2. Filety, jajko, bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i 2 łyżki skórki z cytryny łączymy ze sobą w misce. Mieszamy ręką do momentu aż masa stanie się klejąca. Formujemy nieduże kotlety.
  • 3. Na rozgrzanym oleju smażymy obtoczone w bułce i mące kotlety po około 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy