Kotlety pożarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyłam, zmieliłam. Do zmielonego mięsa dodałam namoczoną odciśniętą bułkę, zeszkloną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, łyżkę pokrojonej drobno natki, sól, pieprz do smaku. Starannie wymieszałam. Gdy masa mięsna jest zbyt rzadka dodaję tartej bułki 2 - 3 łyżki.
Uformowałam kotlety. Obtoczyłam w tartej bułce i usmażyłam na rozgrzanym oleju na małym ogniu
Podałam z ubitymi ziemniakami z mlekiem, brokułem z wody i marchewką z groszkiem na gęsto. Marchewkę z groszkiem ze słoika przełożyłam z połową wody do rondla. Zagotowałam - zaprawiłam bialą zasmażką przyrządzoną z 1/2 łyżki masła i czubatej łyżeczki mąki. Doprawiłam szczyptą soli i cukrem do smak
Komentarze