Kotlety mięsno - warzywne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso sarny połączyłam ze świeżymi ziołami i warzywami - kotlety wyszły soczyste i delikatne.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z sarny (jeśli nie macie to można użyć innego np. łopatki wieprzowej)
    marchewka
    1/4 selera
    natka pietruszki
    koperek
    cebula dymka ze szczypiorkiem
    papryczka chili
    sól
    pieprz
    roztarte ziele angielskie
    zmielony liść laurowy
    sos worcestershire
    3 jajka
    kromka czerstwego chleba

    pokruszone płatki kukurydziane do obtoczenia
    gęsi smalec lub klarowane masło do smażenia

Kotlety mięsno - warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. W maszynce do mielenia mięsa mielimy: mięso, zioła i warzywa. Na końcu, by oczyścić maszynkę mielimy kawałek chleba lub bułki.

    Do masy wbijamy jajka, dodajemy sos worcestershire oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.

    Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażymy na rumiany kolor z obu stron.
    Kotlety podajemy jako hamburgery lub jako danie główne z surówką i ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy