Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie za słodka, świetna do mięs, ale też do wytrawnych kanapek np. z serem pleśniowym.

Składniki:

  • 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
    1 pomarańcza
    1 laska cynamonu
    100-150 g cukru

Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj laskę cynamonu i cukier, zagotuj.
  • Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu. 2. Do ugotowanego i gorącego syropu wrzuć żurawinę, gotuj na wolnym ogniu aż płyn odparuje a żurawina rozpadnie się i zgęstnieje. Pamiętaj o częstym mieszaniu, bo się przypali.
  • 3. Tak przygotowaną konfiturę przełóż do sparzonego słoika i zapasteryzuj. Jeśli konfiturę zużyjesz w najbliższym czasie, to wystarczy przechowywać ją w zamkniętym słoiku w lodówce. Taka wytrzymuje w lodówce dosyć długo (u mnie nawet kilka tygodni).

Porady

Porcja na 1 słoik o pojemności 300 ml.

Komentarze

Podobne przepisy