Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu

  • wyświetlono: 572 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie za słodka, świetna do mięs, ale też do wytrawnych kanapek np. z serem pleśniowym.

Iwona75

Składniki

300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
1 pomarańcza
1 laska cynamonu
100-150 g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu

  • 1. Do garnka wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj laskę cynamonu i cukier, zagotuj.
  • Konfitura żurawinowa z nutką pomarańczy i cynamonu.2. Do ugotowanego i gorącego syropu wrzuć żurawinę, gotuj na wolnym ogniu aż płyn odparuje a żurawina rozpadnie się i zgęstnieje. Pamiętaj o częstym mieszaniu, bo się przypali.
  • 3. Tak przygotowaną konfiturę przełóż do sparzonego słoika i zapasteryzuj. Jeśli konfiturę zużyjesz w najbliższym czasie, to wystarczy przechowywać ją w zamkniętym słoiku w lodówce. Taka wytrzymuje w lodówce dosyć długo (u mnie nawet kilka tygodni).

Porady

Porcja na 1 słoik o pojemności 300 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataŻurawinażurawina do mięsakonfitura z żurawinyżurawina na kanapkidżem z żurawiny

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura brzoskwiniowa z dodatkiem cynamonu i goździków

Dodane przez: Anitka0804

Konfitura z brzoskwiń z dodatkiem cynamonu...

Duże kawałki brzoskwiń z zapachem...

image-2beolac

Dodane przez: Magster

KONFITURA ŻURAWINOWA

Pojawily sie juz owoce żurawiny...

Żurawinowa konfitura

Dodane przez: Jaga85

Żurawinowa konfitura

Osobiście nie przepadam za smakiem...

konfitura żurawinowa

Dodane przez: anetaL78

Żurawinowa konfitura

Przepyszna konfitura z żurawiny...

konfitura

Dodane przez: slodkoipieprznie

Konfitura rabarbarowo-truskawkowa z nutką...

Smaki dzieciństwa, konfitura jak...

Konfitura żurawinowa

Dodane przez: ewaeu

Konfitura żurawinowa

Warto zrobić chociaż kilka słoiczków....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE