Różyczki karnawałowe

4.5 (174 ocen)

  • 50 min

Tradycyjne róże karnawałowe, które każdy ze smakiem zjada.

  • 50 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    5 żółtek
    pół łyżki spirytusu
    tłuszcz do smażenia
    sól
    cukier puder do posypania
    1 białko
    1,5 łyżki gęstej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    marmolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Różyczki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki. Na jedną różę wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Każdy naciąć na brzegu w kilku miejscach. Zlepiać je po 3 (najmniejszy na wierzchu), dociskając w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem.
  • 3. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami róże. Smażyć z obu stron. Wyjmować na ręczniki papierowe. Opruszyć cukrem pudrem, udekorować marmoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować