Tradycyjne róże karnawałowe, które każdy ze smakiem zjada.
50 min
Składniki:
25 dag mąki
5 żółtek
pół łyżki spirytusu
tłuszcz do smażenia
sól
cukier puder do posypania
1 białko
1,5 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada do dekoracji
Różyczki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny.
2.Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki. Na jedną różę wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Każdy naciąć na brzegu w kilku miejscach. Zlepiać je po 3 (najmniejszy na wierzchu), dociskając w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem.
3.W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami róże. Smażyć z obu stron. Wyjmować na ręczniki papierowe. Opruszyć cukrem pudrem, udekorować marmoladą.
Komentarze