Kokosowa babka z wiśniowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Witam!Stary rodzinny przepis. Moja babcia piekła tę babkę z domowej roboty mleka kokosowego. Wiśniowy lukier dopełnia smaku, choć jest już moim wybrykiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BABKA KOKOSOWA Z WIŚNIOWYM LUKREM

    Składniki:
    - 150g cukru
    - 125g miękkiego masła
    - 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie
    - 300g mąki tortowej
    - 250ml mleka kokosowego
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 40g wiórków kokosowych

    Dodatkowo:
    - cukier puder
    - sok wiśniowy

Kokosowa babka z wiśniowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    1. Masło utrzyj z cukrem na puch. Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku do masy. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników. 3. Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 4. Ostudź na kartce, a następnie udekoruj lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny soku wiśniowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy