Kokosanki

0 (0 ocen)

  • 40 min

niezapomniany smak z dzieciństwa, proste, ale pyszne :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    proszek do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    1 całe jajko
    4 łyżki miodu
    1/2 kostki masła
    Polewa:
    1 kostka margaryny
    1 szkl cukru
    4 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki kakao

    Wiórki kokosowe

Kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    z podanych składników ugnieść ciasto. Wyłożyć na posmarowaną blachę, piec około 30 minut.
  • 2. Polewa: margarynę rozpuścić w garnku, wsypać szkl cukru, dodać 4 łyżki śmietany oraz 2 łyżki kakao. Wszystko razem gotować około 5 minut, aż będzie gęste i szkliste.
  • 3. Ciasto pokroić w większe kosteczki i namaczać w gotowej polewie. Następnie obtaczać świeżo namoczone kostki w wiórkach kokosowych. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy