Knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Knedle ze śliwkami lub truskawkami - pycha

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (ugotowane w mundurkach, obrane, przestudzone i zmielone): 2 kilogramy
    - mąka: 500 gramów
    - jajka duże: 2 sztuki
    - śliwki (umyte i wypestkowane ( na 1 knedel 1 śliwka )): 500 gramów
    - gęsta śmietana: 250 mililitrów
    - cukier: 4 łyżki

Knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
    Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
    Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
    W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.
    Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
    Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy