Knedle jaglane ze śliwkami

0 (0 ocen)

Pyszne, wegańskie a zarazem bezglutenowe knedle ze śliwkami. Łatwe i ekspresowe w wykonaniu- zdrowe i dietetyczne dla małych i dużych miłośników słodkich potraw.

Składniki:

  • -150g suchej kaszy jaglanej
    -1 kopiasta łyżka mąki z tapioki/mąki ziemniaczanej + do opruszenia rąk
    -mleko roślinne (u mnie kokosowe)
    -pół laski wydrążonej wanilii
    -kilka śliwek węgierek
    -2 łyżki ksylitolu/erytrolu

Knedle jaglane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kaszę dokładnie płuczemy
    -do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kaszę, słodzik i wanilię. Gotujemy do miękkości pod przykrywką
    -kaszę lekko studzimy, dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy
    -odrywamy po kawałku masy, wkładamy śliwkę i formujemy kulkę
    -wstawiamy garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia
    -gotujemy około 3minuty od wypłynięcia na powierzchnię

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy