Pyszne, wegańskie a zarazem bezglutenowe knedle ze śliwkami. Łatwe i ekspresowe w wykonaniu- zdrowe i dietetyczne dla małych i dużych miłośników słodkich potraw.
Składniki:
-150g suchej kaszy jaglanej
-1 kopiasta łyżka mąki z tapioki/mąki ziemniaczanej + do opruszenia rąk
-mleko roślinne (u mnie kokosowe)
-pół laski wydrążonej wanilii
-kilka śliwek węgierek
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
Knedle jaglane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kaszę dokładnie płuczemy
-do garnuszka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kaszę, słodzik i wanilię. Gotujemy do miękkości pod przykrywką
-kaszę lekko studzimy, dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy
-odrywamy po kawałku masy, wkładamy śliwkę i formujemy kulkę
-wstawiamy garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia
-gotujemy około 3minuty od wypłynięcia na powierzchnię
Komentarze