Kluski śląskie ze skwarkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Strasznie nie lubię marnować jedzenia, wczoraj specjalnie ugotowałam więcej ziemniaków, aby dziś zrobić kluski na obiad powiem że wyszły pyszne nawet mąż zadowolony.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,4 kg ugotowanych ziemniaków,
    2 jajka,
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej.

Kluski śląskie ze skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski 1. Ugotowane dnia poprzedniego ziemniaki przecisnąć przez prasę do ziemniaków.
  • kluski 2. Dodać jajka i mąkę.
  • kluski 3. Dokładnie wyrobić za pomocą ręki do połączenia składników.
  • kluski 4. Na gotującą się osoloną wodę wkładać uformowane kluski.
  • kluski 5. Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut.
  • kluski 6. Obiad podałam ze skwarkami z boczku parzonego oraz surówką z kiszonej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy