Kluski śląskie z fioletowym sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

500-setny przepis :D

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g szynki wieprzowej
    1 cebula
    1/4 niedużej główki czerwonej kapusty
    3 łyżki śmietany 12%
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

    marynata:
    1 łyżka octu ryżowego
    2 łyżki sosu teriyaki
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz
    słodka papryka
    szczypta pieprzu kajeńskiego
    pikantna marynata do mięs

Kluski śląskie z fioletowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
  • Smażące się mięsko 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać gorącą wodą i przykryć. Dusić na małym gazie do miękkości.
  • Smacznego :) 3. Kiedy mięsko zmięknie dodać startą na grubym oczku kapustę i dusić kolejne 10-15 minut. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami sosu, wymieszać z mięsem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do sosu, mieszać do zgęstnienia. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać na przykład z kluskami śląskimi. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy