Klopsiki w occie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetna propozycja na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Smak znany od pokoleń, jednak dzięki gałce muszkatołowej urozmaicony i nie znany.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg mielonego mięsa
    3 jajka
    bułka
    3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
    zalewa
    2 cebule
    1 duża marchew
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    2 łyżki gorczycy
    6 łyżek cukru
    łyżka soli

Klopsiki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę moczymy w wodzie. Do miski wkładamy mięso. Dodajemy namoczoną bułkę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odrywamy po kawałku mięsa, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka, marchew w cienkie plasterki. Wszystkie składniki zalewy razem z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut. Czekamy aż zalewa przestygnie. Wkładamy usmażone klopsiki. Mieszamy. Przykrywami i wkładamy do lodówki. Trzymamy pod przykryciem przez min. dobę.

Porady

Klopsiki marynujemy przez min. 24 h.

Komentarze

Podobne przepisy