Klasyczna szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Klasyczna szarlotka na kruchym spodzie

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    – 2 szklanki mąki,

    – 250g masła,

    – 1/2 szklanki cukru,

    – 1 jajko,

    – opakowanie cukru wanilinowego,

    – 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    – szczypta soli.

    Nadzienie:

    – 2kg jabłek,

    – cukier,

    – cynamon.

Klasyczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Ulepioną kulkę wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy na 40 minut do lodówki.

    Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i przesmażamy na patelni (dodajemy cukier i cynamon do smaku). Smażymy ok. 15 minut.

    Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Połowę ciasta wykładamy na spód i boki. Pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C.

    Na ciasto wykładamy jabłka i resztę ciasta. Możecie przykryć całkowicie, bądź zrobić dekoracyjną kratkę.

    Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Komentarze

Podobne przepisy