Keks

  • wyświetlono: 294 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Keks najlepszy na święta i inne okazje.

tymbark
  • 80min

Składniki


1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka oleju roślinnego
100 g rodzynek namoczonych w rumie
250 g masła, stopionego
250 g cukru
250 g kandyzowanych owoców, mieszanej skórki kandyzowanej i innych bakalii
450 g mąki pszennej
6 jajek

Sposób przygotowania przepisu:

Keks

  • 1.
    Rozgrzać piekarnik do 160 C. Wysmarować tłuszczem teflonową keksówkę
  • 2. W dużej misce zmiksować jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać masło, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Wmieszać rodzynki i bakalie. (Ciasto będzie dość gęste).
  • 3. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
  • 4. Studzić przez kilka minut w blasze, a następnie odwrócić i wyjąć z blaszki.

Porady

Najlepiej smakuje oblany pysznym, białym lukrem .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: angelika9

Keks

Ulubione ciastko mojego męża.

Keks

Dodane przez: evi895

Keks

Jest to wypiek mojej mamy. Jego...

Keks

Dodane przez: Paulusia

Keks

Świąteczne ciasto, pełne pachnących...

keks

Dodane przez: lubieplacki

Keks

Sprawdzony przepis, który zawsze...

Dodane przez: kuba stępień

Keks

Łatwy i bardzo dobry keks.

keks

Dodane przez: agarybak76

Keks

Świąteczny wypiek, smaczny i szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE