Keks

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Keks najlepszy na święta i inne okazje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka oleju roślinnego
    100 g rodzynek namoczonych w rumie
    250 g masła, stopionego
    250 g cukru
    250 g kandyzowanych owoców, mieszanej skórki kandyzowanej i innych bakalii
    450 g mąki pszennej
    6 jajek

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rozgrzać piekarnik do 160 C. Wysmarować tłuszczem teflonową keksówkę
  • 2. W dużej misce zmiksować jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać masło, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Wmieszać rodzynki i bakalie. (Ciasto będzie dość gęste).
  • 3. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
  • 4. Studzić przez kilka minut w blasze, a następnie odwrócić i wyjąć z blaszki.

Porady

Najlepiej smakuje oblany pysznym, białym lukrem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy