1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka oleju roślinnego
100 g rodzynek namoczonych w rumie
250 g masła, stopionego
250 g cukru
250 g kandyzowanych owoców, mieszanej skórki kandyzowanej i innych bakalii
450 g mąki pszennej
6 jajek
1.
Rozgrzać piekarnik do 160 C. Wysmarować tłuszczem teflonową keksówkę
2.W dużej misce zmiksować jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać masło, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Wmieszać rodzynki i bakalie. (Ciasto będzie dość gęste).
3.Wlać ciasto do przygotowanej blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
4.Studzić przez kilka minut w blasze, a następnie odwrócić i wyjąć z blaszki.
Komentarze