Keks

4.51 (182 ocen)

Jedno z naszych ulubionych, świątecznych ciast. Proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i pełne bakalii. Warte wypróbowania :)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki+ 1 łyżka do obtoczenia
    250g margaryny
    5 jajek
    1/4 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu rumowego
    150 g bakalii( rodzynek,śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i ananasa,)
    80 g orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych)

    lukier: 2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć na puch, a następnie połączyć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku wciąż ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną, na przemian z mlekiem i aromatem. Bakalie sparzyć, osączyć i obtoczyć w łyżce mąki. Dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą.
  • 2. Ciasto (będzie dość gęste) wylać do podłużnej formy na keks (u mnie o dł.40 cm). Piec ok.50 minut w 180 st. do tzw."suchego patyczka". Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody, po czym polać ostudzone ciasto. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować