Keks

  • wyświetlono: 1127 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Jedno z naszych ulubionych, świątecznych ciast. Proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i pełne bakalii. Warte wypróbowania :)

IMG_1607 — kopia

Składniki

2,5 szklanki mąki+ 1 łyżka do obtoczenia
250g margaryny
5 jajek
1/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu rumowego
150 g bakalii( rodzynek,śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i ananasa,)
80 g orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych)

lukier: 2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Keks

  • 1. Margarynę utrzeć na puch, a następnie połączyć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku wciąż ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną, na przemian z mlekiem i aromatem. Bakalie sparzyć, osączyć i obtoczyć w łyżce mąki. Dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z resztą.
  • 2. Ciasto (będzie dość gęste) wylać do podłużnej formy na keks (u mnie o dł.40 cm). Piec ok.50 minut w 180 st. do tzw."suchego patyczka". Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody, po czym polać ostudzone ciasto. Wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcibakalieświęta bożego narodzenia

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: evi895

Keks

Jest to wypiek mojej mamy. Jego...

Keks po upieczeniu.

Dodane przez: Kamciss

Keks.

Jest to mój pierwszy i z pewnością...

Keks

Dodane przez: tymbark

Keks

Keks najlepszy na święta i inne...

Keks

Dodane przez: Paulusia

Keks

Świąteczne ciasto, pełne pachnących...

keks

Dodane przez: lubieplacki

Keks

Sprawdzony przepis, który zawsze...

Dodane przez: kuba stępień

Keks

Łatwy i bardzo dobry keks.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE