Kartoflanka na mleku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Troszkę inna propozycja na tę popularną u nas zupę. Mleko powoduje, że danie jest bardzo lekkie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
    500 g boczku wędzonego
    500 g ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżka mąki
    250 ml mleka
    2 żółtka
    1 łyżka oleju
    kminek
    sól, pieprz

Kartoflanka na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek, cebulę, ziemniaki kroimy w kostkę. Boczek smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem smażymy, wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką i żółtkami, zaprawiamy zupę, zagotowujemy.

Komentarze

Podobne przepisy

4.99 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kartoflanka

4.99 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kartoflanka

Klaudia0318 Pyszna zupa ziemniaczana :) Tania i łatwa :) 20 min