karpatka kakaowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

To dzieło pochodzące z mojego kulinarnego eksperymentu. Jest godneuwagi, ponieważ to zupełnie nowa, ciekawa w smaku odsłona tradycyjnejkarpatki.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    5 jajek
    Szklanka mąki
    Szklanka wody
    pół kostki margaryny
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    Składniki masy:
    2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    1,5 kostki masła
    Dodatkowo:
    Biała polewa czekoladowa
    Płatki migdałowe

Karpatka kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i margarynę podgrzej. Gdy zaczną wrzeć dodaj mąkę, kakao i
    dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj po jednym
    jajku oraz sól przez cały czas miksując całość. Ciasto wyłóż do
    dwóch blaszek o wymiarach 24 na 36 cm. Piecz w temperaturze 200-180 stopni
    przez około 30 minut (aż ciasto zacznie odstawać od formy).
  • 2. 2 szklanki mleka zagotuj. Resztę rozmieszaj z budyniami i żółtkami i
    wlej do gotującego się mleka. Wystudzony utrzyj z masłem. Masą
    przełóż płaty ciasta. Udekoruj polewą i płatkami migdałów.

Komentarze

Podobne przepisy