Ciemna karpatka z bardzo szybkim kremem na bazie mąki krupczatki, posypana obficie cukrem pudrem to kompozycja idealna. Murzyńska karpatka (tak nazwał mąż) pomimo, że odbiega od tradycyjnej posmakowała domownikom :-)
60 min
Składniki:
ciasto (na blachę 23 x 38 cm):
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny (125 g)
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. ciemnego kakao
5 jajek
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
Kakaowa karpatka z kremem krupczatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka.Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temperaturze 200 stopni 15-20 minut.
2.Mleko zagotować z masłem. Żółtka utrzeć z cukrami i mąką. Zalać gotującym mlekiem, Całość zagotować ciągle mieszając. Przestudzić i przykładać placki. Całość obficie posypać cukrem pudrem
Komentarze