Karpatka

  • wyświetlono: 582 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny przepis na pyszną i kremową karpatkę :)

  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 szklanki wody
kostka masła
7 jajek
szczypta soli
Krem:
litr mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
aromat waniliowy
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka

  • 1. Zagotować wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypać mąkę i gotować do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka i zwijać w kulkę.
  • 2. Do lekko wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć do formy (24 cm x 36 cm). Dla łatwiejszego rozkładania posmarować łyżkę olejem. Ciasto piec 15 minut w temp. 220 stopni, później 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Ugotować budyń na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Masło utrze na puch, dodawać ostudzony budyń i aromat.
  • 4. Krem waniliowy wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim, lekko docisnąć. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobudyńkarpatkamleko

Komentarze

Podobne przepisy

karpatka

Dodane przez: izaa_a

karpatka...

smaczne i dobrze znane wszystkim...

Karpatka

Dodane przez: 30Kasia30

Karpatka

łatwe ciasto do kawy

Karpatka

Dodane przez: bietka

Karpatka

Pyszne ciasto, które u mnie w domu...

karpatka

Dodane przez: aga888

Karpatka

Znane i lubiane ciasto

karpatka

Dodane przez: joanna_nycz

Karpatka

Ciasto uwielbiane przez domowników...

KARPATKA

Dodane przez: Babcia Tereska

KARPATKA

Ciasto karpatkowe na biszkopcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE