KARPATKA

0 (0 ocen)

Karpatka – ciasto iście królewskie- zrobiona z ciasta parzonego.Puszysty krem budyniowy zamknięty między płatkami lekkiego ciasta, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry.Masa jest zwarta, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.Karpatka nie należy do ciast najprostszych do wykonania.

Składniki:

  • Ciasto parzone:

    1 szklanka wody

    ½ kostki margaryny

    1 szklanka mąki pszennej

    5 jajek

    szczypta soli

    odrobina proszku do pieczenia

    Masa:

    2 szklanki mleka

    1 kostka masła

    1/2 szklanki cukru

    1 cukier waniliowy

    2 opakowania waniliowego budyniu ( bez cukru)

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Wodę zagotować z margaryną ,dodać mąkę. Bardzo energicznie wymieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka a jego powierzchnia zacznie robić się błyszcząca. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie dokładnie utrzeć dodając po 1 jajku , szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  • 2. Masa budyniowa:

    Budynie przygotowujemy tak jak napisano na opakowaniu( ale w 2 szkl mleka), wystudzić i stopniowo dodawać do masła utartego z cukrem i cukrem waniliowym. Całość utrzeć na pulchną , gładką masę i przełożyć nią upieczone wcześniej placki. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy