KARPATKA

0 (0 ocen)

CIASTO, KTÓRE OD LAT PIEKĘ I CIĄGLE SMAKUJE

Składniki:

  • CIASTO
    1,5 SZKLANKI WODY
    1,5 SZKLANKI MĄKI
    PÓŁ KOSTKI MARGARYNY
    5 JAJ
    SZCZYPTA SOLI
    ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

    KREM
    KREM KARPATKA
    PÓŁ LITRA MLEKA
    KOSTKA MASŁA

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO 1. CIASTO
    ZAGOTUJ WODĘ Z MARGARYNĄ, DODAJ MĄKĘ ZMIESZANĄ ZE SZCZYPTĄ SOLI I PROSZKIEM DO PIECZENIA MIESZAJ , AŻ CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD GARNKA. WYŁÓŻ DO MISECZKI I DO PRZESTUDZONEGO, ALE NIE ZIMNEGO CIASTA WBIJAJ KOLEJNO JAJA I MIKSUJ OKOŁO 5 MINUT.CIASTO PODZIEL NA DWIE CZĘŚCI. WYŁÓŻ NA BLASZE.PIECZ W TEMP. 200 STOPNI PRZEZ 30 MINUT ( KAŻDE Z NICH )
  • KREM 2. KREM.
    PRZYGOTUJ KREM WG PRZEPISU PODANEGO NA OPAKOWANIU.UTRZYJ MASŁO.DO UTARTEGO MASŁA DODAWAJ STOPNIOWO KREM. JA TEN KREM MIKSUJE OK 10 MINUT. JEST BARDZIEJ PUSZYSTY
  • CIASTO 3. NA UPIECZONYM PLACKU ROZPROWADŹ CAŁY KREM PRZYKRYJ DRUGIM PLACKIEM. CAŁOŚĆ POSYP CUKREM PUDREM. SCHŁODŹ W LODÓWCE.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy