Karpatka

  • wyświetlono: 759 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Puszysta karpatka idealna do kawusi.

Megg

Składniki

Ciasto:
5 jajek
1 kostka margaryny
1 szkl wody
1 szkl mąki

Masa:
1/2 litra mleka
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka

  • 1. Margarynę rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, a następnie wsypać mąkę, energicznie mieszając. Całość pozostawić do wystudzenia, a gdy wystygnie ucierać dodając po jednym jajku, aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany.
  • 2. Gotowe ciasto podzielić na 2 części i każdą wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st przez 30-35 min.
  • 3. Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej połowie mleka roztrzepać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, tak aby nie było grudek i całość wlać na gotujące się mleko z cukrem, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń.
  • 5. Ostudzone ciasto przełożyć masą, wierzch oprószyć cukrem pudrem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastasłodkie_walentynki

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka

Dodane przez: Ula3.3

Karpatka

Tradycyjny przepis na pyszną i...

karpatka

Dodane przez: aga888

Karpatka

Znane i lubiane ciasto

Karpatka

Dodane przez: user151724429511

Karpatka

Przepis na klasyczną karpatkę....

karpatka

Dodane przez: Nina80

karpatka

każdy zna i lubi...

Dodane przez: akrobatka22

karpatka

.

karpatka

Dodane przez: PolskaGotuje

Karpatka

Ciasto które kiedyś robiło się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE