Karkówka wieprzowa w ostrej marynacie

0 (0 ocen)

Udało mi się nareszcie kupić karkówkę wieprzową ze znakiem PQS (PORK QUALITY SYSTEM ) Do zamarynowania wykorzystałam ostrą paprykową pastę Rolnika, Kotlety wyszły faktycznie miękkie, kruche i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    4 łyżki ostrej węgierskiej pasty paprykowej marki Rolnik

Karkówka wieprzowa w ostrej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 6-7szt.
  • 2. Plastry lekko ponakłuwać lub lekko rozbić. Posmarować z obu stron pastą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo na całą noc.
  • 3. Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Smażyć na patelni grillowej po ok 5 - 6 minut z każdej strony. Smacznego!

Porady

Pasta paprykowa jest nie tylko ostra ale i słona. Dlatego mięso soliłam już na talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy