zawsze sobie obiecałam, że zrobię domową skórkę pomarańczową, lecz jak dotąd kupowałam. Wreszcie się zmobilizowałam; zrobiłam i powiem Wam, że taka domowa jest o niebo lepsza niż sklepowa i na 100% nie będę już skórek kupowała w sklepie
Składniki:
skórka z cytryny, pomarańczy w dowolnej ilości
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.skórkę należy wyszorować i sparzyć następnie tniemy w kostkę lub jakie tam chcecie kawałki. Nie wycinamy białego albedo, nie jest to konieczne. Wrzucamy do wrzątku na 1-2 minuty odcedzamy.
2.Wodę i cukier mieszamy w rondelku. Wstawiamy na gaz mieszamy aby cukier się rozpuścił i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy skórkę. Gotujemy 20-30 minut odcedzamy. Skórkę suszymy na pergaminie.
3.Suchą przechowujemy w szczelnym zamkniętym słoiku lub mrozimy.
Komentarze