KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Jeśli mamy nadmiar skórki pomarańczowej możemy ją wykorzystać do zrobienia kandyzowanej.Jest to wspaniały dodatek do świątecznych wypieków.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • skórka z 5 pomarańczy
    1 szklanka cukru
    1 szklanka wody
    1/2 łyżeczki soku z cytryny

Kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0966aud 1. Pomarańcze sparzyć wodą. Obrać skórkę dzieląc na 4. Każdą skórkę bardzo dokładnie oczyścić z białej części.Jeśli ściągniemy większość białej części, do pomocy przy oczyszczaniu reszty można użyć tarkę o średnich oczkach.Skórki zalać wodą, gotować 15 minut, odcedzić. Czynność powtórzyć.
  • image-22rfd14 2. Odcedzić, wystudzić.Pokroić w paseczki a następnie w kostkę. Włożyć do rondla ze szklanką wody i szklanką cukru. Gotować aż skórka stanie się prawie przeźroczysta.Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Wkładać do słoiczków. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy