Kaczka zapiekana z jabłkami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Nie ma to jak kaczka zrobiona w domu upieczona z jabłuszkiem .

  • 2 godz. 20 min

Składniki:


  • 1 kaczka 2 kg
    2 łyżki tłuszczu ( olej )
    4 jabłka kwasowe
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki czerwonego słodkiego wina
    2 łyżeczki cukru,
    4 łyżeczki żurawiny do mięsa
    1/2 łyżeczki pieprzu białego
    sól morska do smaku

Kaczka zapiekana z jabłkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka zapiekana z jabłkami i marchewką 1. Kaczkę wysmarować oliwą z oliwek, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem.Odstawic na godzine w chlodne miejsce. Do środka kaczki włożyć 1.1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi wkładamy też żurawinę i zaszywamy . Przełożyć na patelnie, polać olejem, podlać winem, skropić wodą, smażyć przez 20 minut z obu stron i przełożyć do brytfanki przelać to co zostało na patelni. Kaczkę pieczemy dwie godziny w temperaturze 170 stopni co jakiś czas ją przewracamy .Dwa jabłuszka ze skórką wkładamy do brytfanki jakieś 30 minut przed końcem pieczenia dodaje też marchewkę w całości :) Wyjąć kaczkę z brytfanki od razu podawać. Odkroić udka, skrzydełka i piersi, ciepła kaczka jest najsmaczniejsza .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy