Kaczka z jabłkami i karmelizowaną marchewką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszny obiad dla całej rodzinki.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki do kaczki

    kaczka ok.2-3 kg
    jabłka 1/2 kg
    czosnek granulowany
    ziemniaki 4 duże
    majeranek
    słodka papryka
    sól
    Pieprz czarny
    Sól ziołowa
    ziele angielskie 4
    liście laurowe 4
    masło pół kostki do tacki

    karmelizowane marchewki

    marchewka 1/2 kg
    masło 2 łyżki
    miód 1 łyżka
    sól
    kostka rosołowa 1/2
    woda letnia 1/2 l
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z jabłkami i karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Kaczkę umyć natrzeć majerankiem , papryką ,solą , pieprzem .
  • krok 2 2. Kaczkę ułożyć na brytfance , do brytfanki włożyć pół kostki masła liść laurowy , ziele angielskie oraz czosnek . Kaczkę wypychamy jabłkami i spinamy wykałaczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 1.5 godziny pod przykryciem i 1 godzinę pieczemy odkrytą kaczkę co jakiś czas podlewamy powstałym sosem .
  • krok 3 3. Marchewkę myjemy i obieramy . Marchewkę dusimy w rondelku w wodzie i pół kostki rosołowej . Całość dusimy około 10 minut .Pod koniec duszenia dajemy 2 łyżki masła i 1 łyżkę miodu i dusimy około 5 minut na patelni . Całość doprawiamy przyprawami .
  • krok 4 4. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki . Dosolić i doprawić według uznania. Gotowe talarki ułożyć obok kaczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować