Jeżynowa konfitura z goździkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taki słoiczek domowej konfitury to smak lata, to może być twój popisowy przepis bo przygotowane w ten sposób owoce są niezwykle smaczne, my uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy deserów, smak poezja!Szybki przepis na domową konfiturę .

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych jeżyn
    1,5 kg cukru
    4 goździki
    1/2 cytryny
    1 szklanka wody
    2 żelfiksy 2:1

Jeżynowa konfitura z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fr0mjn 1. Wodę zagotować z cukrem aż powstanie syrop, włożyć czyste jeżyny doprowadzić do wrzenia, dodać goździki oraz wyciśnięty z cytryny sok, gotować 20 minut często mieszając, należy uważać aby nie przypalić.
  • image-0tond1y 2. Następnie wsypać żelfiks gotować około 3 minuty cały czas mieszając, rozlewać do czystych suchych słoiczków, okręcić w gruby koc, zostawić na noc okręcone po czym wynieść do spiżarki.

Porady

Można zrezygnować z żelfiksu ale wtedy należy jeżyny zagotować 3 razy w kilkugodzinnych odstępach i zdejmować wytwarzającą się na powierzchni pianę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy