Konfitura pomidorowa z goździkami i kolendrą

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 6 osób

Moja spiżarnia została wzbogacona przepyszną konfiturą z pomidorów. Czerwone skarby zamknięte w słoiku. Najlepiej sprawdzają się tu mięsiste pomidory, np. bawole serca lub malinowe. Nie można się oderwać od tej konfitury taka pyszna. Taką konfiturę robiła nam moja babcia, tylko że ona dodawała tylko cynamon. Skórka z jabłka to naturalna pektyna i tak właśnie robiła moja babcia.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • dojrzałe mięsiste pomidory ( bawole serca, malinowe ) 2 kg
    cukier 800 - 900 g
    goździki ok.40 sztuk
    ziarna kolendry 2 łyżeczki ( lub w proszku ok. 1 łyżeczka )
    sok z 2 cytryn
    skórka z bardzo dużego jabłka lub 2 mniejszych
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Konfitury

Konfitura pomidorowa z goździkami i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory nacinamy na krzyż i partiami wkładamy do gorącej wody.
    Skórka ładnie odejdzie, pomidory kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne.
    Kawałki pomidorów przekładamy do sporego garnka o grubszym dnie i zasypujemy cukrem.
    Na początek weźmy 800 g cukru, zawsze możemy dodać.
    Gotujemy pod przykryciem przez 5-8 minut na małym ogniu.
    Dodajemy goździki i kolendrę, zdejmujemy pokrywkę i lekko zwiększamy płomień.
    Gotujemy 10 minut, dodajemy dość grubą i jak najdłuższą skórkę z jabłka i sok z cytryn, mieszamy.
    Mieszając gotujemy jeszcze ok 20 minut ( do zgęstnienia ).
    Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy o odwracamy do góry dnem.

    PS. W czasie przekładania wyjmujemy skórki jabłka i można powyjmować goździki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Goździki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować