Jagodowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jest pyszne. Nikt nie jest w stanie mu się oprzeć.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    ● 1 szkl. mąki
    ● 2 płaskie łyżeczki pr. do piecz.
    ● cukier waniliowy
    ● 1 szkl. cukru. Krem: puszka słodzonego mleka
    ● 3/4 margaryny.
    Bita śmietana: 1/2 l śmietany 30-proc.
    ● cukier waniliowy
    ● 2 śmietan-fiksy.
    Oraz: 30 dag małych lub średnich bez
    ● 20 dag jagód

Jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy, stopniowo dodając cukry. Wsypujemy
    mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką.
    Ciasto wylewamy na blachę (25x25 cm) wyłożoną papierem
    do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C.
    Studzimy i przekrawamy w poprzek na pół.
  • 2. Puszkę mleka gotujemy 3 godziny. Studzimy i otwieramy.
    Ucieramy z margaryną. Śmietanę ubijamy z cukrem
    waniliowym i śmietan-
    fiksami.
  • 3. Na biszkopt wykładamy
    1/2 kremu,
    układamy bezy,
    przykrywamy resztą
    kremu i drugim biszkoptem.
    Dekorujemy
    bitą śmietaną
    i jagodami.

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy