Staram się jak najczęściej podawać kaszę jaglaną, zwłaszcza moim dzieciom. Na deser z jej udziałem zawsze znajdą się chętni:). Deser można przygotować z różnymi sezonowymi owocami!
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
• 2-2,5 szklanki mleka,
• 2 łyżeczki cukru waniliowego,
• Około 2 -2-5 szklanki porzeczki czarnej,
• Cukier do smaku (około 2 łyżki),
• Świeże porzeczki do dekoracji,
• Biała czekolada do dekoracji
Jaglana z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszkę przelewamy gorącą wodą. Wówczas pozbywamy się goryczki.
Mleko zagotowujemy. Na gotujące wrzucamy przepłukaną kaszkę . Razem gotujemy około 15 minut, aż kasza stanie się miękka.
Tak przygotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego.
2.Porzeczkę pukamy i osuszamy. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Ewentualnie dosładzamy.
3.Przygotowaną kaszkę oraz mus porzeczkowy przekładamy naprzemiennie do przygotowanych pucharków, bądź szklanek. I tak do wyczerpania składników!
Całość dekorujemy świeżymi owocami oraz startą, białą czekoladą.
Komentarze