Jaglana z porzeczkami

0 (0 ocen)

Staram się jak najczęściej podawać kaszę jaglaną, zwłaszcza moim dzieciom. Na deser z jej udziałem zawsze znajdą się chętni:). Deser można przygotować z różnymi sezonowymi owocami!

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
    • 2-2,5 szklanki mleka,
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    • Około 2 -2-5 szklanki porzeczki czarnej,
    • Cukier do smaku (około 2 łyżki),
    • Świeże porzeczki do dekoracji,
    • Biała czekolada do dekoracji

Jaglana z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie kaszki 1. Kaszkę przelewamy gorącą wodą. Wówczas pozbywamy się goryczki.
    Mleko zagotowujemy. Na gotujące wrzucamy przepłukaną kaszkę . Razem gotujemy około 15 minut, aż kasza stanie się miękka.
    Tak przygotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem cukru waniliowego.
  • przygotowanie musu porzeczkowego 2. Porzeczkę pukamy i osuszamy. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Ewentualnie dosładzamy.
  • porcjowanie do pucharków 3. Przygotowaną kaszkę oraz mus porzeczkowy przekładamy naprzemiennie do przygotowanych pucharków, bądź szklanek. I tak do wyczerpania składników!
    Całość dekorujemy świeżymi owocami oraz startą, białą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy