Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na niedzielne śniadanie polecam pieczone jabłka z bakaliami, owsianką i pysznym dżemem. Wystarczy pół godziny a mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 średnich miękkich jabłek
    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
    pół szklanki mleka
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki suszonej żurawiny
    1 łyżka miodu prawdziwego
    kilka łyżek dżemu z rokitnika

Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.
  • 2. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek.
  • 3. Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu.
  • 4. Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.
  • 5. Na gorące jabłka nakładamy jeszcze po łyżce dżemu i podajemy.
  • 6. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy