Hit lata - Ogórki Małosolne

0 (0 ocen)

Nie wiem dlaczego myślałam, że zrobienie ogórków małosolnych to coś skomplikowanego? Gdyby mi ktoś powiedział jakie to proste i szybkie zarazem, nie wydawałabym pieniędzy na pseudomałosolne ze sklepu! Spróbujcie, na prawdę warto.

Składniki:


  • ogórki gruntowe
    koper do ogórków (taki z kwiatostanami)
    korzeń chrzanu
    kilka ząbków czosnku (wg uznania, może być cała główka)
    sól kamienna*
    woda

    * przy pierwszej próbie nie miałam soli kamiennej, użyłam zwykłej i ogórki wyszły pyszne

Hit lata - ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotować zalewę: Na 1 litr gorącej wody - 1 łyżka soli - rozmieszać, wystudzić.
    Ogórki wyszorować.
    Do naczynia włożyć połowę porcji kopru, korzeń chrzanu i czosnek. (Często sprzedawane są gotowe zestawy do kiszenia ogórków.)
    Ogórki układać w naczyniu "na stojąco", ściśle jeden przy drugim.
    Na wierzch rozłożyć resztę kopru.
    Zalać zalewą.
    Obciążyć czymś ciężkim, żeby ogórki nie wystawały ponad zalewę.
    Odstawić w zacienione miejsce.

Porady

Jeśli jest ciepło, po kilku dniach przełożyć naczynie z ogórkami do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy